Sosyal Medyada Biz}

Tevfik Kara

ÖZGEÇMİŞ

Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Üyesi Tevfik Kara kimdir?

Almanya’lı Türk gazeteci Tevfik Kara, 1 Şubat 1962’de Giresun’un Tirebolu ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Tirebolu-Arslancık’ta, liseyi ise Samsun’da bitiren Kara, bundan sonra 1980 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca dövizsiz öğrenci olarak Almanya’ya geldi. Goethe-Institut ve Inlungua lisan okullarında Almanca öğrendikten sonra yüksek öğrenime başlayan Kara, öğrenimine ara verdiği süre olan 1982 yılında Tercüman’da gazeteciliğe başladı.

Mayıs 1984 yılında Hürriyet’e geçen Kara, 2013 yılının sonuna kadar aralıksız olarak Hürriyet gazetesi’nin NRW (Kuzey Ren-Vestfalya) Muhabirliği’ni yaptı. Spor içerikli köşe yazarlığı da yapan Kara, 1990 yılında Frankfurt merkezli Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti (ATGC) tarafından çeşitli dallarda verilen ödüllerin ‘en iyi fotoğraf’ kategorisinde ödül olarak sahibi oldu.

Gazetecilik yanı sıra Türk sivil toplum kuruluşlarında da çalışmalarda bulunarak bu alanda liderlik rolü üstlendi. 1985’te kısa bir süre sahipsiz kalan Plettenberg Grubetspor futbol kulübünü teslim aldıktan sonra kulübün borçlarını sıfırlayarak yeni yönetim kuruluna seçilmesiyle birlikte görevi devamlılık açısından teslim ederek örnek sergiledi.

1986 yılında ise, günümüzde 600’e aşkın üyesi bulunan DİTİB (Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği) Plettenberg Eyüp Sultan Camii’sinin ilk yönetim kurulu’nda kurucu üyeliği yanı sıra Plettenberg ve Çevresi Türk Kültür Cemiyeti’nde sekreterlik ve ilerleyen sürede muhasiplik görevlerini 4 yıl sürdürdü.

Yine 1986 yılında 12 Türk Futbol Kulübü’nün bir araya gelmesiyle kurulan Maerkischer Kreis Türk Futbol Kulüpleri Dayanışma Komitesi (MK-TFKK) Başkanlığına seçilen Kara, hala üstendiği çeşitli görevlerle sivil toplum’da etkinliğini sürdürmektedir.

1991 yılında gıda sektörü’nde ticarete başladı ve 8 yıl boyunca esnaflık yaptı. Sendikacı da olan Kara, 1996 yılında DURA Automotive’de Sendika’nın İşyeri İşçi Temsilciliği görevini üstendi. Bilfiil 16 yıl bu görevi yürüten Kara, görevin son 7 yılını başkan olarak geçirdi.

1999 yılında yazılı basında, aylık Türk Haber gazetesi’ni çıkarmaya başlayan Kara, aynı sürede Ekol ismiyle reklam ajansı kurdu. 10 yıl aylık periyotla yayınlanan ve ücretsiz dağıtılan gazetenin yaşaması için mücadele verdi. Gazetenin 11’inci yılından itibaren yayını turkhaber.eu ismiyle internette sürdürüyor.

2000 yılında bölgedeki Türk iş adamlarını bir çatı altında toplayıp, örgütlenmelerini sağlamak için Sauerland Türk İş Adamları Derneğini (SATİAD) kurulmasında öncülük eden Kara, SATİAD’ın 2005 ile 2008 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2006 yılında kurulan, kısa adı PEV olan Plettenberg Veliler Derneği’nin isim babası olarak bilinir.

2007-2008 yılları arasında Tempo TV’de haftada bir kez yayınlanan Avrasya Gündemi programının daimi konuğu olarak televizyonda daha sıklıkla olarak yerini almaya başladı. Doğup-büyüdüğü Tirebolu’ya önem veren Kara, 2005 yılında, hemşehricilik çalışmaları çerçevesinde Giresun’a yönelik olarak tireboluhaber.net ve arslancik.net isimli haber portallarını kurulması ve yaşatılması için 10 yıla aşkın süre mücadele verdi.

2008 ile 2009 yılları arasında, Köln merkezli yayın yapan Türk Show TV’de gazeteci Ali Çalışkan’la birlikte canlı olarak yayınlanan 4. Kuvvet programı’nı hazırlayıp sundu. 2014 yılında kurulan Sauerland Atatürkçü Yaşam Derneği’nin (SA-AYD) isim babası olarak aynı zamanda kurucu yönetim kurulu üyesi’dir.

Ocak 2014’te Sabah gazetesi’ne geçen Tevfik Kara halen Sabah’ta Avrupa Muhabirliği yapmaktadır. Ağustos 2013’ten itibaren Kanal Avrupa TV’de haftalık canlı olarak yayınlanan Sivil İnsiyatif programı’nı hazırlayıp sunmaktadır.

Avrupalı Türk gazeteci ve medya mensubunun meslek kuruluşu olan, Hollanda merkezli, Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin Onur Kurulu üyesi olan Kara, deneyim ve birikimini paylaşarak gençliğe yönelik verdiği seminerlerde Türk dil ve kültürü’nün Avrupa’da devamının gençliğe ve gelecek nesillere verilen önemle mümkün olduğunu vurgular.

Çalışma hayatı, sivil toplum, gazetecilik ve televizyonculuk çalışmalarıyla birlikte Türkiye ve Avrupa merkezli basılı ve internet mecrasında pek çok gazetede köşe yazarlığı da yapan Kara, yayınlanmasını planladığı iki kitabının hazırlığını sürdürmektedir. “Ömrüm elverdiği sürece, ölene kadar yazmayı düşünüyorum.” diyen Almanya Türkü Tevfik Kara, gazeteciliği yaşam tutkusu olarak benimsemiş bir Avrupalı Türk aydınıdır.